Zysk za 2019 r 151,7 mln USD total dywidend per share 0,65 USD
XTB najprawdopodobniej po II kw powinno mieć zysk netto za 4 kwartały na poziomie ok. 400 mln zł, (zakładam zysk netto w II kw podobny do I kw, a może być lepszy - większe ruchy na ropie, więcej klientów)
Przy podobnym c/z jak ma Plus 500.
XTB powinno być wyceniane na 12 x 3,5 zł = 42 zł. Nie uwzględniam tego , że III i IV kw również powinny być znacznie lepsze niż rok temu
hej Sławek. wycenę podałeś w dolarach zamiast funtach. błąd! na dzisiaj plus500 jest warty ok 7 mld pln w przeliczeniu funty na pln. jego gotówka netto na koniec 1Q to ok 500 mln funtów czyli ponad 2,5 mld pln, 35 % wartości rynkowej. tempo pozyskiwania klientów podobne 81 tys do 21 tyś w 1 Q. bilans podobny-czysty. produkt podobny. na teraz różnica w wielkości firm jak 1 do 4. czyli XTB powinno byc warte jakieś 1,75 mld. czyli jakieś 15 pln.
hej tKRK. pełna zgoda z wyceną plus500. to cel dla cierpliwych. podobnie jak xtb. przy zalaniu świata ogromną ilością pustego pieniądza przez emitentów centralnych zmienność w wycenie wszystkich aktywów mamy gwarantowane. zobaczymy co się stanie za jakiś kiedy inflacja wystrzeli w powietrze!? zobaczymy co się stanie za jakiś czas ze złotówką kiedy deficyt w Polsce wystrzeli w powietrze a NBP po cichu będzie kupował ogromne ilości długu emitowanego przez naszych populistów!?
Inny aspekt wskazujący że XTB powinno mieć lepszy stosunek C/Z to fakt wysokiej ekspozycji Plus500 na Australie. Tam planują coś podobnego jak regulacje ESMA w 2018, które miały chwilowy negatywne wpływ na wszystkich graczy w tym segmencie (Przychody dopiero odbiły w Q3/Q4 2019). Jako że XTB nie ma w Australii to tutaj nie ma tego ryzyka - dlatego wyższy C/Z dla XTB byłby sprawiedliwy.
w dużej mierze piszesz prawdę, ale z tym puentowaniem że 'tutaj nie ma takiego ryzyko' , to akurat prawda nie jest. Bo to , że jest ESMA , to naprawdę wcale nie znaczy, że nie trwają już zaawansowane prace nad ESMA II (to by było pół biedy bo by znaczyło że tylko 'ulepszenie') albo jakiś inny przełomowy pakiet regulacyjny wymyślony przez nowych regulatorów chcących się wykazać że coś robią.
Stety czy niestety ale branża forex była jest i będzie agresywnie regulowana, i nie jest to nigdy produkt finalny, tylko ciągłe dociskanie, zabawa w kotka i myszkę.
jest jeszcze jeden, na razie ukryty argument za Xtb. naturalny hedge przed spadającym złotych. w okolicznościach ukrytego stałego druku pustej złotówki jest to nieuniknione. broker ponad 90% przychodów ma w usd lub euro. fundusze, assety docenią to z chwilą postępującego osłabienia naszej waluty.
jest jeszcze jeden, na razie ukryty argument za Xtb. naturalny hedge przed spadającym złotych. w okolicznościach ukrytego stałego druku pustej złotówki jest to nieuniknione. broker ponad 90% przychodów ma w usd lub euro. fundusze, assety docenią to z chwilą postępującego osłabienia naszej waluty
To akurat bzdury , ale ok, tak to widzisz , rozumiem.
Tutaj zgoda z daksem. W stanach i w Unii dopiero jest /będzie drukowanie. Zatem przed faktem jak się waluty będą zachowywać to ciężko ocenić jaki wpływ to będzie mieć. Jak ktoś myśli że wie to niech zainwestuje fx z lewarem w platformie XTB najlepiej
Właśnie ze nie. Ja akurat żałuję że nie udało się kupić. Nigdzie w PL nie można kupić Plus500... Tylko w jakimś SaxoBanku mają... Dzisiaj 5% up już mają. A biznes ze spreadow idzie w Q2 znacznie lepiej niż w Q1 według raportu. Dostali trochę w dupe na market makingu w krótkim terminie, ale tego chyba nikt nie może przewidzieć na 100%. Bo byłby w czymś więcej niż Buffetem
Czołem TraitorKRK Po Twoim wpisie o fiasku poszukiwań brokera handlującego papierami plus500 trochę poszperałem i... mam konto w Degiro i... tam taka opcja istnieje. Nie jest to polski broker, problem z PIT i takie tam. Możesz założyć sobie konto lub przesłać mi Twoje dinero to ja Ci już te akcyjki zakupie. Wybór pozostawiam Tobie ;)