Dnia 2025-03-29 o godz. 09:37 ~star napisał(a):
> Wartość księgowa 1 akcji to TYLKO: 6,22 PLN.
>
> Można sprawdzić:
>
> https://www.bankier.pl/gielda/notowania/akcje/RYVU/wyniki-finansowe
>
> Po co kupować na szulerni (GPW) tak DROGO?
Jeśli chodzi o CWK to proponuję jeszcze bardziej ostrą wartość - CWK GRahama. No i ze spółek GPW, które cokolwiek znaczą (bo AMPLI czy CAPITEA nic mi nie mówi a ma lepszy) to na przykłąd KOMPUTRONIK ma ten współczynnik rewelacyjny - i na dodatek coś ta firma robi i zdaje się już nie jest bankrutem (co ze 3 lata temu jej groziło)
Zatem albo kupować komputronik - albo przy zakupach kierować sie czym innym niz C/WK (od razu powiem, że jestem bardzo daleki od zachwalania C/WK jako głównego wskaźnika, KOMPUTRONIKa na przykład nie mam i w dającej się przewidzieć przyszłości nie planuję kupować. ) Zatem albo dostrzeżesz inne walory niz C/Wk dla tej tu firmy albo napisz, że nie jesteś w stanie znaelźć plusów.
inni potrafią - a czy słusznie - to się za rok czy dwa okaże.
kilka lat temu podobne rozmowy widziałem na synektiku - na XTB ze względu na ograniczenia minimalnej kwoty zlecenia nie można było składać zleceń kupna na mniej niż 17 akcji SNT - pamiętam, bo robiłem kółeczka małymi pakiecikami. A miałem wiele pakiecików po 17 akcji SNT. Taka zabawa poboczną spółeczką w portfelu. A SNT się rozepchało. A teraz zaczynam się bawić na RYVU. Ale w nieco inną zabawę niż kółeczka. No i kwoty przez te parę lat u mnie wzrosły.
A co do RYVU - kiedyś kosztowało zdecydowanie więcej, teraz wręcz jest niedaleko od dołka. Zatem na pewno nie można powiedzieć DROGO. drożej niż neidawno, ale czy drożej niż za kwartał? za rok?